Снимка: Reuters, архив
fallback

Първият приют за транссексуални в Турция отвори врати в Истанбул, пишe БиБиСи.

Финансирането на приюта е изцяло от дарения, твърди собственикът Ойку Ай. Госпожица Ай е транссексуална жена, която описва себе си като благочестив мюсюлманин. Разказва, че е искала да създаде приюта, за да помогне на други транссексуални хора.

Много от транссексуалните се борят да намерят работно място, като в крайна сметка са принудени да предлагат сексуслуги. „Исках да чистя, не ми позволиха; исках да готвя, не ми позволиха; исках да чистя улиците – пак не ми позволиха“, разказва Ай.

За да финансира проекта си, Ай прави модно шоу, в което дефилират транссексуални. Заедно с даренията успява да събере 44 хил. турски лири или почти 32 хил. лв. „Разплаках се, всичко беше страхотно“, спомня си Ай, която се надява в бъдеще приютът да се разшири.

Активисти твърдят, че транссексуалните остават силно маргинализирана група в Турция. По думите им те нямат друг избор, освен да проституират.

Според организация с нестопанска цел, занимаваща се с проблема, между 2008-а и 2014-а година е имало 37 убийства на транссексуални в Турция, което е най-висок процент за цяла Европа.

След законодателната реформа от миналата година извън закона са престъпления, провокирани от омраза, дискриминация, расова или религиозна нетърпимост. Престъпленията от сексуална омраза обаче не са включени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Гражданин

преди 9 години

Браво, оказа се че Турция са повече европейци от нас. Ха нека да видят българите. За неразбралите: транссексулност не е "сексуална ориентация" и няма нищо общо със сексуалните ориентации. Това са хора които са родени жени ( физически и психически ) но с мъжки полов член. Най често се срещат в южна Азия, Латинска Америка и други екзотични топли места. Предполага се че става някакво объркване на плода още в утробата на майката, поради храната която ядат!

19

Анонимен

преди 9 години

носят се слухове че станишев е почетен член

18

оо

преди 9 години

Е... Турция...

fallback