Снимка: Reuters, архив

Местен турски вестник запълни първата си страница с кулинарни рецепти в знак на протест срещу това, което описва като ограничения върху свободата на печата, съобщава БиБиСи.

Вестник Йон Газетеси, издаван в югоизточната провинция Батман, е бил обект на почти 40 дела от септември 2013 г., когато се появява първият му брой. Именно затова редакцията взима решение да замени новините с рецепти. Въпреки това и самите рецепти са подбрани с голяма доза сатира. Така например името на едно от ястията би се превело на български като „пръстът на депутата“, а друго - „кметски кебап“.

Вестникът често публикува материали, които са остро критикувани от властите, но главният редактор ревностно защитава съдържанието на изданието си. „От първия брой досега не сме публикували и една статия, която да не е подкрепена с документи“, твърди Ферит Тунч.

Почти винаги обаче всяка статия става повод да се оказва натиск върху вестника. Той твърди, че въпреки промяната с рецептите читателите на изданието остават верни и малкият тираж от 500 бройки остава ненамален. „Ние ще продължим с нашия протест“, увери главният редактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase