Снимка: Архив Reuters

Започна съдебният процес срещу наследничката на "Кориън еър" г-жа Чо Хиун-ах, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 40-годишната Хиун-ах е обвинена, че нарушила правилата за летищна сигурност и може да получи 10-годишна присъда.

Още по темата
Скандалът, предизвикал широк отзвук в Южна Корея, датира от 5 декември, когато дъщерята на шефа на въздухоплавателната компания настояла самолет на "Кориън еър" да не излети и да се върне обратно на терминала за заминаващи пътници, за да бъде свален главният стюард.

"Провинението" му се състояло в това, че й сервирал орехи макадамия, които не била поръчала. При това ядките й били поднесени в пликче, а не в купичка. В този жест на главния стюард тя съзряла знак на неуважение, неспазване на инструкциите за обслужване на борда и потенциална заплаха за сигурността на 250-те пасажери. Самолетът бил принуден да се върне на терминала, за да свали провинилия се стюард, преди да потегли отново и да пристигне до крайната си дестинация с 11-минутно закъснение.

Чо бе пъхната в предварителния арест на 30 декември м.г. Тя носеше зелено затворническо облекло, когато се яви в съдебната зала. С наведена глава, тя отговори на зададените й от съдиите въпроси, но гласът й едва се чуваше.

Чо е обвинена също във възпрепятстване на правосъдието и намеса в изпълнението на служебни задължения. По тези обвинения тя може да получи 5-годишна присъда. Съдът прецени, че тя е организирала фалшифициране на доказателства и подкупване на свидетели.

Чо отрече да е упражнила физическо насилие над стюарда, който твърди, че тя го принудила да коленичи пред нея и да помоли за прошка, докато му нанасяла удари с книга. Впоследствие тя подаде оставка и поднесе извиненията си. Баща й също разкритикува публично "глупавото" й поведение.

Случилото се на летището се превърна в огромен скандал. За общественото мнение това е квинтесенция на арогантното поведение на синовете и дъщерите на босовете на мощните южнокорейски конгломерати, на които всичко е разрешено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase