Снимка: bgonair.bg

Нека бъдем честни - да бъдеш добър лидер не е никак лесно. Особено ако искате да бъдете ефективен, вдъхновяващ и уважаван във фирмата, в която работите.

Добрата новина е, че от Business Insider са направили чудесен списък със страхотни лидерски съвети, които ще ви помагат да управлявате бизнеса си като един добър шеф. Някои от тях са просто добри напомняния, но други определено може да са в полза.

Вижте ги:

1. Давайте пример

Нужно е лидерите да действат и да дават пример, а не само да говорят. Ако искате служителите ви да не закъсняват за работа, то и вие бъдете точни, а ако се налага - бъдете в офиса и преди тях. Ако професионализмът ви е приоритет, то се уверете, че третирате всички по един и същи начин. Задайте тона и вашите служители ще го последват.

2. Проявявайте скромност

Има разлика между това да сте лидер и шеф. Макар че и двете длъжности имат едни и същи задължения, лидерът споделя светлината на прожекторите и му е удобно да помага на колегите си. Може да изглежда нелогично, но скромността печели повече доверие, отколкото огромната слава. Проявата на скромност ще бъде оценена не само от служителите ви, но и от клиенти, с които работите.

3. Комуникирайте ефективно

Ефективната комуникация е наложителна както в офиса, така и в живота. Добрите лидери трябва да се уверят, че са чути и разбрани, но също така е нужно да знаят, че трябва и да слушат. Общуването е двупосочна улица и извличането на максимума от него е от голямо значение.

4. Направете срещите си продуктивни

Както се казва, времето е пари. Така че е добре да ограничите нещата, които пилеят времето ви по време на среща. Ако вярвате в екипа си и смятате, че той е достатъчно добър, за да се справи с определена работа, то не протакайте срещите с излишни обяснения, а минете направо към задачата.

5. Опознайте границите си

Дори и най-добрият и велик лидер си има граници. Задайте вашите и се придържайте към тях. Ако вашите служители знаят какво можете, то това ще спести доста неловки ситуации в офиса.

Вижте останалите съвети на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase