fallback

Общ преглед

Зелената енергия добива все по-голяма популярност в света, а според мнозина специалисти в близките десетилетия тя ще се превърне в основния източник на електричество на планетата.

В света обаче вече има едно място, което на практика разчита почти изцяло на възобновяема енергия. Това е шотландският остров Ейг, където в момента между 85% и 95% от електричеството идва от слънцето, вятъра и водата. Целта е съвсем скоро това късче от Шотландия да стане първото място на Земята, което ще разчита единствено на възобновяема енергия.

Всъщност допреди няколко години малкият остров дори не е разполагал с електрическа мрежа. Днес обаче нещата са различни и на Ейг има мащабна система от фотоволтаични панели, хидроелектроцентрали и вятърни генератори.

Малкият остров на брега на Атлантическия океан е доста слабо населен, като според последното преброяване постоянните му жители са 83. Всички те обаче се надяват, че съвсем скоро тяхното място ще се превърне в туристическа атракция поне в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Solar-Power

преди 9 години

Може може щом аз съм го направил от 2 години значи може .. стига да иска човек !И повтарям не е скъпо ! Щом може да си позволи българина калпав немски опел на 20 години за 3 бона значи може за тези пари да се оборудва соларно !

10

Solar-Power

преди 9 години

До АнонименНе е много първоначалната инвестиция стига да проучиш добре нещата. Компаниите които продават горива спонсоритат антиреклама за тока от слънце и вятър, че е скъпо.Напротив не е скъпо, постижимо е от всеки средностатистически индивид в България.Може да си сложи панели на покрива и да набие шалтера на енергото !

9

Solar-Power

преди 9 години

До Сиднито --- явно ти не си в час ! Аз отдавна съм с 4 панела, инвертор и 6 батерии. Захранвам:Хладилник 24 часа, пералня, съдомиялна, рутер, стационарен комп, 4 лаптопа, 3 телевизора, осветление. Микровълнова, кафемашина ... и плащам 7лв. ток на месец :)Явно ти все още си в допотопната ера въпреки,че си в Сидни. Време е да се върнеш тук където ти е мястото Сидни :)

fallback