Снимка: Reuters
fallback

Мария Ким Еспеланд е професионален преводач на няколко езика – руски, български, норвежки, английски. Тя е едно от хилядите деца на Съветския съюз, имали честта да посетят международния детски лагер в Артек. Мария разказва за преживяното пред БиБиСи.

„Артек беше мечтата на всяко дете. Всички деца в СССР знаехме, че само най-добрите ще бъдат възнаградени с месец в него“, спомня си тя. Децата на комунистическия елит също са имали възможност да лагеруват в Артек и да се срещат с другите деца. „Вероятно нямахме много общо помежду си, но споделяхме опит“, разказва Мария.

За да отиде едно дете в Артек, е трябвало да има високи постижения в някоя област. Дните в лагера са били наситени със занимания, състезания и спорт. „Имаше колективна гордост, обичахме да пеем песните на Артек, които научавахме още първата седмица от престоя ни там. Слушахме ги и ги пеехме всеки ден“, разказва Мария.

Тя си спомня и за идеята за равенството. „Поне на думи цялото население на Съветския съюз беше равно. Ние трябваше да носим униформи в Артек, а децата от другите държави не трябваше. Те имаха свободата да избират. Това беше едно от нещата, което ме накара да се замисля“, спомня си тя.

Мария разказва, че всеки ден в лагера е имало задължителна политическа дискусия по определени теми. Тя разказва за комунистическите слогани, които е трябвало да повтарят. Мария твърди, че е била добро дете, тъй като е правила това, което възрастните са й казвали. „Сега, като се замисля как прекарвахме дните си там, когато мисля за политическите дискусии, аз разбирам, че това си беше промиване на мозъци“, допълва още тя.

Лагерът Артек се състои от 150 сгради с медицински центрове, училище, филмово студио, плувни басейни, стадион с капацитет от 7000 зрители. Заради топлия климат лагерът се използва целогодишно. 27 хил. деца са посещавали лагера годишно преди промените. В периода между 1925 г. и 1969 г. над 300 хил. деца са посетили Артек. Над 13 хил. са децата от държави извън СССР.

След 1991 г. престижът на лагера намалява, но все още си остава популярна лятна дестинация. Сред най-популярните личности, посетили лагера в Артек, са Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Индира Ганди, Михаил Горбачов, Валентина Терешкова, Джани Родари и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 9 години

Който искаше можеше да отиде на лагер. Цената за него беше достъпна за всеки. Там се създаваха нови приятелства, по цял ден се забавлявахме. Сегашните деца освен компютрите нямат никакъв контакт с връстници. Времената тогава за децата бяха в пъти по-добри. Сега дете, което няма късмет да има заможни родители страда, а това са повечето деца....В куба и северна корея все още съществуват такива лагери и щом толкова ти харесва прати децата си там.

50

Свидетел

преди 9 години

Който искаше можеше да отиде на лагер. Цената за него беше достъпна за всеки. Там се създаваха нови приятелства, по цял ден се забавлявахме. Сегашните деца освен компютрите нямат никакъв контакт с връстници. Времената тогава за децата бяха в пъти по-добри. Сега дете, което няма късмет да има заможни родители страда, а това са повечето деца.

49

До jjj

преди 9 години

Абе незнам кой е бил отритван завинаги, ама факт е, че тогава се правеха гадни неща.И разбира се на някои им се иска да не е било така, и те изкривяват в спомените едно време като го идеализират.Отделно комунистическата религия изкривява реалността до неузаваемост.

fallback