Снимка: Youtube
fallback

Статуята на Исус Христос в енорията в Сан Бартоло, Мексико, винаги е изглеждала страховито, пише БиБиСи.

Измъченият поглед, стичащата се кръв, раните по лицето...от всичко това могат да ви побият тръпки. Но се оказва, че статуята от 18-и век е по-реалистична и зловеща, отколкото се смяташе досега.

Специалисти, занимаващи се с реставрацията на статуята, са установили, че зъбите й всъщност са истински. Те установили, че собственикът им е бил възрастен мъж, но засега не се знае повече за самоличността му.

„Зъбите вероятно са били дарение в знак на благодарност“, предполага реставраторът Фани Юникъл. На други места в Мексико има практики за доброволно даряване на коса, за да се направят перуки на светците. Даряват се и пари, дрехи. Но зъбите и ноктите на статуите традиционно се правят от рога или кости на животни. „Това е първият път, в който намираме истински зъби в статуя“, разказва Юникъл.

Въпреки че находката е странна, директорът на Националното училище по реставрация, консервация и музеология в Мексико казва, че тя не е изненадваща предвид убедителното изражение на Христос. Юникъл добавя, че зъбите са в перфектно състояние за статуя на 3 века. Тя не вярва, че зъбите принадлежат на светец, тъй като, ако бяха, щяха да бъдат съхранени по съвсем различен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

до 15

преди 9 години

"Като се замислиш - религията практически се занимава с търговска дейност. Това, срещу което Исус се е борил."За пръв път чувам, че Исус се е борил срещу търговската дейност.

11

Анонимен

преди 9 години

"Откриха човешки зъби в статуя на Исус Христос"Исусе, тия зъби не са твои и нямаш правото да ги използваш. Така е реално погледнато. А дали свещенника избил събите на някой човечец преди 300 години, за да ги вгради в статуя на Исус е бил прав само той си знае. Аз предполагам, че този човек е в Ада. Незвисимо дали е изтръгнал зъбите на някой мъртвец или ги е изтръгнал от жив човек.

10

...

преди 9 години

ne komentiram nito statiata , nito trol4etata po- dolu.

fallback