Снимка: Reuters

Био земеделските култури, като плодове, зеленчуци и житни, както и храните на растителна основа, са с над 60 на сто по-високо съдържание на основни антиоксиданти, отколкото не-био растенията. Това съобщиха от Сдружение "Агролинк", позовавайки се на резултатите от международно изследване.

Изследването е най-голямото досега и е извършено от международен екип под ръководството на Университета Нюкасъл, с финансовата подкрепа на 6-та Рамкова програма на ЕС и SheepdroveTrust. То представя най-задълбочения сравнителен анализ за съдържанието на хранителни елементи в растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин, посочват от Сдружение "Агролинк".

Хората, които купуват биохрани, вярват, че те са по-добри за тях, за дивата природа, за животните и за околната среда, това изследване го подкрепя научно, коментира д-р Светла Николова - председател на сдружението. Според нея резултатите ще стимулират и други потребители, които все още изпитват недоверие към биохраните.

"Надявам се, че и политиците в България ще подкрепят развитието на биоземеделието, така, както е в други страни в Европа. Това ще допринесе за по-добро здраве на българите, повече поминък на хората на село и истинска подкрепа на биопроизводителите", посочва Николова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase