Снимка: Уралвагонзавод

Руският „Уралвагонзавод“, известен най-вече с добрите си танкове, изненада посетителите на международното изложение Innoprom 2014, което се провежда в руския град Екатеринбург, с последно поколение на трамвая си R1, който буквално привлече цялото внимание върху себе си, предава Engadget.

Трамваят впечатлява с нестандартната си визия и прозрачен дизайн, което кара пътниците да се чувстват част от една по-напреднала цивилизация. Иначе казано – трамваят си прилича на Батмобил на релси, пише изданието. Лъскавия завършек на боята придава усет за някаква леко футуристична, електронна джаджа. Някои от дизайнерите на R1 дори се шегуват помежду си, че превозното средство е „iPhone на релси“.

Средната скорост на трамвая е 24 км/ч. Кабината дава на водача с 30% по-широк поглед напред и настрани. Това свежда до минимум риска от прегазени пешеходци. R1 е оборудван с Wi-Fi, GPS, GLONASS навигация, седем камери с HD видеонаблюдение, климатик, антибактериални парапети и много други нововъведения.

Интериорът е проектиран по такъв начин, че да бъде удобен и издръжлив. Дизайнерите са намалили броя на местата, оставяйки по едва 28 във вагон, за да може да се направят седалките по-удобни, а за правостоящите да има повече място.

Дизайнът на руския трамвай е бил проектиран от наскоро създадената компания "Атом", която примами в състава си дизайнерите на автомобилите Marussia.

R1 е специално създаден за тежките руски зими. Автоматичните метални стъпала пред вратите ще имат специални нагреватели, които да разтапят снега, а стъклата на прозорците са оборудвани с механизъм, който позволява лесното им и бързо отстраняване. Трамваят има и електрическа батерия, с която може да измине 50 км, ако по някаква причина електричеството в района бъде прекъснато. Специални камери ще заменят огледалата за задно виждане.

„Уралвагонзавод“ предполага, че всеки трамвай ще струва по около 1 млн. евро (спрямо цена от 2 млн. евро за конкурентния влак Pesa) и се очаква да се появи по руските улици през 2017 г., когато страната е домакин на Световното първенство по футбол.

Още снимки вижте в галерията на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase