Снимка: Reuters

Следващият път, когато решите да целувате кучето или котката си, помислете отново - резултатите от новозеландско изследване показват, че домашните любимци могат да предават устойчиви на антибиотици инфекции на хората, и по-специално зарази на пикочните пътища, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Авторите на проучването от университета "Маси" са изследвали потенциалния риск от предаването на резистентни на антибиотици инфекции от домашни питомци на хора. Целта им е била да научат повече за бактериалните заболявания, които според Световната здравна организация (СЗО) се превръщат във все по-сериозен проблем.

Изследователите са установили, че подобни устойчиви на антибиотици инфекции се наблюдават сред повечето домашни любимци и че бактериите се предават чрез течности и екскременти.

"Животните се чистят чрез близане и могат да прихванат фекални зарази, които след това да предадат на стопаните си", обяснява ръководителят на изследователския екип Найджъл Френч.

Резултатите от изследването потвърждават нещо, което собствениците на домашни питомци знаят, но не винаги спазват - че не трябва да позволяват на животните да ги ближат по лицето. Ако питомците ближат ръцете им, хората незабавно трябва да ги мият.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase