Снимка independent.co.uk.

В Бразилия има милиони крави, но една от тях е със славата на кралица. Масивното й снежнобяло тяло е следено денонощно от охранителни камери, ветеринарен лекар и въоръжен пазач.
 
Причината - млекодайното животно струва 4 милиона долара. Името й е доста сложно - Viatina-19 FIV Mara Movéis или просто казано Виатина. Това е най-скъпата крава, продавана някога на търг, според Световните рекорди на Гинес. Виатина тежи завидните 1,1 т, пише independent.co.uk.

По протежение на магистрала, минаваща през сърцето на Бразилия, собствениците на Viatina-19 са поставили билбордове, възхваляващи нейното величие и приканващи животновъди, любопитни местни жители и пълни автобуси със студенти по ветеринарна медицина да направят поклонение, за да видят суперкравата.
 
Въплъщение на бразилските амбиции за добитък, Виатина е продукт на години усилия за отглеждане на по-едри крави. В страната отдавна има практика най-добрите животни да се продават на търгове за милиони. В тях участват само богати животновъди. И често комбинират собствеността върху кравите, като ги подлагат на инвитро оплождане - извличат се яйцеклетки и сперматозоиди от животни шампиони, от които се създават ембриони. След това те се  имплантират в сурогатни крави, от които се надяват да родят следващите великолепни екземпляри.
 
„Ние не колим елитни говеда. Ние ги развъждаме“, казва един от собствениците на бялата крава, Ней Перейра, след като каца с хеликоптер във фермата си в щата Минас Жерайс.

Смайващата цена на кравата идва от факта, че за много кратко време тя е натрупала голяма маса, освен това била много плодовита, споделя Лорани Мартинс, ветеринарен лекар, която е дъщеря и дясна ръка на Перейра.

Онези, които искат да подобрят генетиката на добитъка си, трябва да платят около 250 000 долара за възможността да съберат яйцеклетките на Виатина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase