Снимка: Архив Reuters

Мъжете, които гледат много порнография в интернет, са с по-малко сиво вещество в някои зони на мозъка и с намалена мозъчна дейност, установиха германски учени, цитирани от АФП.

"Установихме значителна отрицателна връзка между гледането на порнография няколко часа седмично и обема на сивото вещество в дясното полукълбо на мозъка", както и активността в префронталния кортекс, пишат авторите от института "Макс Планк" за развитието на човека в Берлин.

Тези ефекти могат да означават промени в невронната пластичност като резултат от интензивна стимулация на центъра на удоволствието".

Авторите все пак не доказват, че тези явления са провокирани от гледане на порнография и настояват за допълнителни изследвания. Според тях трудът им показва съществуването на връзка между гледането на порнография и намаляване на размера и активността на мозъка като реакция на сексуална стимулация.

В изследването са участвали 64 доброволци на възраст от 21 до 45 години.

След гледане на порно, учените са наблюдавали свиване на размера на стриатума, малка структура под мозъчната кора, както и влошаване на връзките между нея и префронталния кортекс - външния слой на мозъка, свързан с поведението и процеса на взимане на решения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase