fallback

През седмицата учени от Харвард дадоха конкретни доказателства, че преди 12 века египтяните са вярвали в съществуването на “съпругата на Исус Христос”. Фрагмент от папирус, в който Исус споменава “жена си”, беше утвърден като автентичен древен документ.
 
Когато за първи път беше обявено съществуването на този фрагмент през 2012-та година, Ватиканът побърза да го заклейми категорично като съвременен фалшификат. 
 
Сега обаче е ясно, че древният документ е именно древен документ.
 
Но да се правят прибързани заключения, че Исус е бил женен, също e рискован и необмислен ход, пише сп. “Тайм”.

Изследванията показват, че частта от папирус е от 8-ми век в Египет. Това е близо 500 години след като вече има общоприет текст на Библията.
 
Факт е, че векове наред първите църковни лидери и теолози е трябвало да съгласуват кои писма, евангелия и писания могат да се считат за канонически – такива, които да бъдат приети за изразяващи най-точно Божията воля.
 
Множество различни автори са писали хиляди текстове за Бог и Божия син. До наши дни са останали само части от оригиналните текстове – някои фрагменти са наистина дълги, други са само една дума, или дори половин.
 
Макар и не всички от тях да са признати за свето писание, те определено ни разкриват в какво са вярвали християнските общества в зората на християнството и какво е било важно за тях. 
 
Това, което може да ни разкрие египетският пергамент, бързо добил популярност като “Евангелие на съпругата на Исус”, е, че поне в една общност е било разпространено вярването, че Спасителят наистина е има съпруга и двата се водили съвместен духовен живот. Всичко това обаче лежи върху една от малкото четими фрази от древния документ: “Исус им каза: Моята жена ...”. 
 
Оскъдната информация от това малко парче папирус трудно може да е категорично доказателство, че наистина Исус Христос е имал съпруга и че сред учениците му е имало други жени.

Самият ръководител на екипа, изследващ пергамента, проф. Карън Кинг споделя, че ”това е частица от литература, създадена от християни, за да се потвърди, че жени, които са майки и съпруги, могат да бъдат последователи на Исус”.
 
Но със сигурност тази “частица от литература” е една добра основа за по-задълбочени изследвания. Хората в древността са вярвали, че Божият син е бил женен – значи може и да е историческа истина, но може и да е измислица на един автор.
 
За съвременния свят разбулване на мистерията неизбежно ще доведе до разтърсващи последствия за християнския свят.

Ако Божият син е бил женен и се държал като равен с равен със съпругата си, в каква роля поставя това жените в християнската религия, в Църквата? Ще се отворят ли вратите на светите храмове за нежния пол, що се отнася до ръководните постове? Можем ли да видим жени кардинали? Или дори жена папа?

Едно е сигурно: бихме искали фрагментът от “Евангелието на съпругата на Исус” да беше далеч по-голям и подробен...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

Freedom

преди 3 години

Е ко ако е имал приятелка или гажи😀

164

Анонимен

преди 10 години

въй..смао сектанти тука..още ли вярвате в разни легенди и митове бре хора..тцтц... тва се казва известен актиьор..дори след смъртта си след 2000 години още се пишат клюки за него xaxax

163

блонди

преди 10 години

Щях да съм по-притеснена, ако Исус не е имал жена. Този, който не си е намерил човек до себе си е непълноценен и комплексар. Нищо не е по-важно от семейството и добродетелите, които вече не са актуални.Ако се не лъжа,Той като равин не може да не е женен. Явно пролемът е, че трябва да е имал наследници, което би било интерес и проблем.

fallback