Снимка: Reuters
fallback

Американска компания със седалище в Орегон е разработила нов вид превръзка, която спира силно кръвотечение за 15 секунди, съобщава БТА.

Фирмата "РевМедекс" е проектирала апликатора "ЕксСтат, който наподобява спринцовка. Приспособлението функционира като "инжектира" мини-медицински гъби в раната. Веднъж влезли в контакт с кръвта, те се разширяват за 15 секунди и спират кръвотечението, улеснявайки кръвосъсирването.

Ефектът се дължи на покритието на мини-гъбите с хитозан - вещество с антимикробни и кръвосъсирващи свойства, което се извлича от черупките на скаридите. Разширяващите се гъби осигуряват и достатъчно налягане, което премахва необходимостта от ръчно притискане на раната.

Специалистите са разработили 30-милиметрови и 15-милиметрови версии на "ЕксСтат" за третирането както на дълбоки, така и на по-малки рани.

Новаторското приспособление ще е от огромна полза, тъй като намалява опасността от фатално кръвотечение.

Обикновено третирането на рани от огнестрелно оръжие изисква време и купища марля, а освен това е болезнено за пострадалия.

Мини-гъбите също така са белязани със специални маркери, които се откриват с рентген в болнични условия. Така се избягва опасността те да останат в раната.

Компанията очаква одобрение от американското Американското управление за контрол на храните и лекарствата за продукта, който ще струва около 100 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ТОДОР ХРИСТОВ

преди 10 години

ПО ПОГРЕШКА.ТАКА ЧЕ ДОБРАТА СТАРА НАРОДНА МЕДИЦИНА ПРЕДАВАНА ОТ ВЕКОВЕ ВЪВ ВЕКОВЕ Е НЕЩО НАИСТИНА ВЕЛИКО!!!!

3

ТОДОР ХРИСТОВ

преди 10 години

До Билкар ТАКА Е ПРИЯТЕЛ, ПУСТИТЕ МУ ХАМЕРИКАНЦИ ПАК СА ОТКРИЛИ- КЛАДЕНЧЕВАТА ВОДА. КАКВО ДА ГИ ПРАВИШ,ОБРАЗИ! А ЗА СМРСДЛИКАТА/ТЕТРАТА КАКТО Я НАРИЧАМЕ В ХАРМАНЛИ Е НАИСТИНА ФЕНОМЕНАЛНА И ИМА БЕЗБРОЙ ПРИЛОЖЕНИЯ.ЗА ВСЯКАКЪВ ВИД КОЖНИ ОБРИВИ И ЖАБУРКАНЕ НА УСТАТА СЛЕД ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ С ПАСТА Е ПРОСТО УНИКАЛНА.НА МОЙ ПРИЯТЕЛ ПРАБАБА МУ ПОЧИНА СЛЕД КАТО НИКОГА НЕ СИ Е ПРАВИЛА ДРУГА ХИГИЕНА НА УСТАТА ОСВЕН С ТЕТРА СЛЕД ЯДЕНЕ НА 102 ГОДИНИ ЗА КОИТО ИМАЛА САМО ДВА ИЗВАДЕНИ ЗЪБА И ТО ЕДИНИЯТ

2

DDT

преди 10 години

Въпросната превръзка не се препоръчва за жени, че не се знае какви странични ефекти ще има от спиране на кръвотечението.

fallback