Снимка: Reuters

Пазарските чанти за многократна употреба освен удобни могат да се окажат и опасни. Хората, които откликват на призива да ги използват, могат да станат жертви на хранителни отравяния, защото те лесно се заразяват с бактерии, твърди изтъкнатият британски бактериолог проф. Хю Пенигтън от университета на Абърдийн.

Обикновено пазаруващите използват повторно такива чанти, след като са слагали в тях сурово месо. Понякога пазаруват многократно и с найлонови торбички. Те обаче много лесно се заразяват с бактерии, особено с Е. коли.

"Трябва да внимаваме с това да не притискаме силно хората да използват повторно пазарските торбички. Някои торбички трябва да се използват само веднъж, затова никак няма да ми хареса да се покачи цената на пликове, които служат за храна. Ако в един плик е слагано месо, независимо дали увито или не, не трябва да се използва повторно", казва професорът.

Британският заместник министър-председател Ник Клег миналата седмица обяви плановете да бъде въведена такса от пет пенса върху торбичките за пазаруване, за да бъде намалена употребата им от 2015 г.

Британски вестник пък направи експеримент, като взе за анализ различни пазарски торби от плат или найлон. Четири от девет се оказаха "много заразени". За да бъдат безопасни, пазарските торби трябва редовно да се дезинфекцират. Ако бактерия попадне върху зеленчук, той веднага се заразява.

Не е решение и човек да прехвърля продуктите от пазарската количка в багажника на автомобила. Там е топло и бактериите се размножават още по-бързо.

Друго изследване показва, че след като пазарските торбички за еднократна употреба са забранени в Сан Франциско, приетите в болница заради бактериални инфекции са се увеличили с 25 процента, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase