Консумацията на яйца повишава доверието, смятат експерти. Снимка: Reuters
fallback

Ако искате да спечелите по-бързо доверието на своя партньор, хранете го често с омлет и му сервирайте за десерт шоколадов мус, съветват холандски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Екип от университета в Лайден е установил, че яйцата и шоколадът са богати на веществото триптофан, което силно повишава чувството на доверие. В изобилие тази съставка се среща още в червеното месо, спанака, бананите и в пуешкото месо.

Холандските изследователи направили експерименти с двойки доброволци, които трябвало да участват в игра на доверие. В нея на един член от двойката се дава парична сума и той може да избере дали да даде част от нея на партньора.

По време на игрите предлагали на участниците портокалов сок. В половината чаши той бил чист, в другата половина - смесен с триптофан. Установено е, че играчите, които пиели от сока с триптофан, се оказали с много по-голямо доверие в половинките си и им трансферирали 40 процента повече в кеш.

Учените от университета в Лайден изтъкват, че взаимното доверие е крайъгълен камък на социалния живот. Много хора си сътрудничат и помагат на другите, като очакват да получат реципрочно същото нещо. Именно затова е важно да се знае, че хората, които поемат по-големи количества триптофан, имат много по-голямо доверие в ближния, отколкото останалите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

ТРИПТОФАН

преди 10 години

Орешарски трябва да взема триптофан, за да развърже бюджета за пенсионерите.

fallback