Снимка: архив, Reuters
fallback

Математичката Юджиния Чън от Шефилдския университет изведе формула, която осигурява пица с идеално разпределение на плънката и хрупкава кора, съобщи Фокс нюз.

Д-р Чън работила с веригата "Пица експрес", за да установи защо голямата им 36-сантиметрова пица се търси повече в сравнение с класическата, която е с диаметър 28 см. Така тя изчислила какво трябва да е съотношението на плънката към тестото в зависимост от размера и дебелината на блата.

Изводите й са, че дори и тестото и гарнитурата да са винаги в едно съотношение, коефициентът на плънката към кората в хапката се променя в зависимост от размера на пицата.

По-малките пици имат средно 10 процента повече продукти в една хапка от по-големите, но в големите всичко е по-равномерно разпределено и хапките си приличат.

Колкото по-голяма е пицата, толкова по-тънка е основата. При големите пици е важно как се подреждат отгоре продуктите и те се слагат по-равномерно. Изпичането им не се различава от малките, но гарнитурата стига по-близо до ръба.

Формулата е t делено на d, умножено по r на шеста степен върху (r на трета степен минус 15) на квадрат, където d е постоянният обем на тестото, а t - постоянният обем на плънката. Останалото е правилното съотношение на основата към гарнитурата за оптимален вкус на всяка хапка.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 години

Цццц, с тази формула горкият Айнщайн се е превъртял от яд, че приживе не се е сетил да я изведе хехеее :-)

6

Анонимен

преди 10 години

А съотншение ракия към салата

5

Анонимен

преди 10 години

Звездите ми го говорят хмхм...

fallback