Снимка: amusingplanet.com

Обикновено, когато се отдава почит на някоя важна личност, която вече не е на този свят, се издигат паметници, правят се монументи или се кръщават улици, градове или сгради с името на загиналия човек.

По време на война обаче жертвите, заслужили уважение и възхищение, защото са дали живота си за някаква кауза, са хиляди. И за да успеят да се преклонят пред всички тях, артистите Джейми Уордли и Анди Мос са намерили нестандартно решение

С помощта на десетки доброволци те отпечатват 9000 силуета на плажа в Нормандия. Те са наречени „падналите" и олицетворяват жертвите от нападението над Нормандия на 6 юни 1944 г. , познато като Денят "Д" или операция "Нептун".

Десантът в Нормандия е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх. В десантната операция участват около 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно.

Мащабният артистичен проект привлича вниманието на 60 доброволци, които близо 4 часа и половина налагат макети на пясъка.

„Падналите е горчиво напомняне за това какво е когато няма мир. Идеята е да се създаде визуална репрезентация на хилядите отнети човешки живота по време на нападенията над Нормандия през Втората Световна Война. Хората разбират, че са отнети много животи, но трудно могат да си представят цифрата. Когато застанеш на една скала и погледнеш към пясъка, всички тези силуети могат да дадат една картинка за загубата", казва за проекта си Уордли.

Вижте и вие въздействащата картина в галерията на Tialoto.bg, която макар и без трупове, предизвиква много тъга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase