Снимка: Reuters

Хиляди пъти сме чели и чували, че след изневяра или лъжа започват да се появяват сериозни угризения на съвестта. Британски и американски учени обаче се противопоставиха на подобна теза с данни от ново проучване.

Според тях след подобни постъпки хората се чувстват добре, настроението им се подобрява и гледат позитивно на ситуацията, съобщава Medical News Today.
Сътрудници на университета на Вашингтон, Харвард, Пенсилвания и на Лондонската бизнес школа са анализирали емоциите на хора, извършили неетични постъпки. В експеримента се включили над 1000 доброволци англичани и 400 американци.

Преди и след отделните етапи на експеримента доброволците са попълвали анкета, засягаща емоционалния фон. В единия от етапите доброволците са били разделени на две групи, като са решавали задачи по логика и по математика.

Първата група е решавала задачите по обичайния начин. А втората е имала възможност да използва бутон, даващ верния отговор. 68% от доброволците от втората група са се възползвали от подсказването, което си е чиста измама. Учените обаче останали изненадани от последвалите реакции - след лъжата хората са изпитали радост.

В рамките на друг етап от експеримента двете групи хора е трябвало да решат математическа задача. В стаята с тях е бил оценителят, който е трябвало да им постави оценки. Справилите се със заданието са били възнаградени с определена сума пари. Оценителят завишил оценките на хората от едната група, а на тези от втората е поставял реални бележки.

Нито един от тези с по-високите оценки не е признал, че е получил пари по нечестен начин.

Според специалистите хората са склонни да изневеряват или лъжат, без да се срамуват от това. Някои са прибягвали до измама дори тогава, когато не им е било необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase