Пържола от конско месо Снимка: архив, Reuters

Скандалът около наличието на конско месо в месни продукти се разрази бурно в цяла Европа. Оказва се обаче, че конското месо си е доста популярно в някои европейски страни. В Париж например реномирани готвачи действително предлагат конско месо в менюто. Но значи ли сега, че скандалът с конското месо ще промени тези менюта, пита BBC.

А вие бихте ли предложили на децата си хамбургер с конско месо? Отговорът на този въпрос в англоговорящия свят би бил по-скоро не, но във Франция би бил положителен.

Днес има около 750 касапници за коне в страната. 17% от французите казват, че в определен етап от живота си са се хранили с конско месо, а цели 11 хиляди фермери продължават да отглеждат коне именно заради месото.

Специалисти казват, че най-лошото е минало. В последните две години процентът на хората, които се хранят с конско месо, е останал стабилен.

„Трябваше да изтърпим много атаки. Всяка година нашите опононети водиха кампании с цел да откажат хората от конското месо“, казва Ивс Пергер, президент на Националната асоциация на месопроизводителите.

„Но забелязваме, че ефектът от тези кампании вече е много слаб. Повече и повече хора искат да запазят навика си да се хранят с конско месо и това е хубаво“, отбелязва още той.

Дузина готвачи в Париж не се притесняват да предлагат конско месо в менюто си. В един от парижките ресторанти на име "Ле Тонтон" може да ви бъде сервирано сурово конско месо с яйце и подправки.

„Всъщност оригиналният стек е именно от конско месо. Монголските племена са изяждали собствените си коне“, казва собственикът на ресторанта Жан-Гуиом Дуфур.

Още по темата
„Моята мисия е да се каже на света, че можете да седите върху месото си и след това да го ядете“, допълва той ентусиазирано.

„Да, знам, че конете са много приветливи и така нататък. Но и кравите щяха да бъдат, ако им бяхме позволили“, казва Дуфур.

Други парижки ресторанти пък сервират конски карпачо, конски хамбургери с яйца от пъдпъдъци или пък конски пържоли. Наскоро дори френски готвач предизвика сензация, когато сготви конско сърце в кулинарно шоу по телевизията.

„Налице е някаква мания. Редица ресторантьори ми споделиха, че търсят откъде да си купуват най-качественото конско месо“, казва Дориан Нието, любител на месото.

Консумирането на конско месо си има своята история във Франция. За пръв път французите пробвали деликатеса през 1870 година, когато хиляди животни били заклани. Оказало се, че месото им се харесало. Конското месо се консумирало най-вече от работническата и средната класа.

Днес повечето консуматори на конско месо са около 60-годишни, като се предполага, че по-младите намират месото тежко за стомаха. 

„Като ядете конско месо, поне знаете какво получавате. Другите животни се хранят с всякакъв вид боклуци, а конете се хранят само с овес, ечемик и сено“, пък казва месарят Фабиан Оуазан.

„И всъщност повечето хора, които са загрижени за здравето си и за качеството на храната, се насочват към консумацията на конско месо“, отбелязва още той.

Според Ивс Бергер дребните земеделски стопани се издържат именно от отглеждането на коне, които после предоставят на пазара на месо.

Голяма част и от конското месо, което се отглежда във Франция, после се експортира и в Италия – италианците ядат дори два пъти повече конско месо от французите.

А на щанда на месаря Фабиен Уазан ентусиазмът на клиентите е заразителен.

„Храня се с конско месо, откакто съм дете. Това е много нежно месо, без мазнини и пълно с минерали. И защо трябва да ми пука, че е кон? Ние ядем и пилета, малки зайци и агнета? Каква е разликата?“, споделя клиентка пред щанда с конско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase