Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-старото метро в света навършва днес 150 години. То се открива на 9 януари 1863 година в Лондон, а на следващия ден вече са превозени и първите пътници.

Оттогава досега са изградени 270 метростанции и век и половина по-късно метрото е третото най-голямо в света, пише „Дойче веле“.

Първата метро линия била "The Metropolitan Railway", построена между спирките "Paddington" и "Farrington Street". В началото метрото се движело на пара.

През Втората световна война метрото служило не само за придвижване от една точка до другa, но и като заслон и защита от падащи бомби.

Днес най-натоварената метростанция е "Canary Wharf", ползвана от над десет хиляди души, отиващи на работа всеки ден.

Изчислено е, че метрото е с мрежа от 402 км и превозва около 1,2 милиарда пътници всяка година, което го прави третото най-натоварено метро в Европа.

Най-дългото разстояние между две спирки на метрото в Лондон е с дължина 54,9 километра между метростанциите "West Ruislip" и "Epping". Цената за билет е 5,5 евро.

Тази година по случай юбилея съвсем възобновен парен локомотив, построен през 1898 г., тръгна отново в лондонското метро.

През тези 150 години знакът на лондонското метро е станал международна икона на града.

По случай рождения ден са организирани редица мероприятия, сред които изложби, посветени на историята на метрото, както и марки, на които ще бъдат изобразени различни модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 11 години

най-старото не беше ли в будапеща

25

имигрант

преди 11 години

До: номер 33Лондон не е "най-свинското място" където си бил. Най-свинското е София.Виж, за метрото мога да кажа обаче че нашето е по-хубаво (то е логично и защото е по-новичко), но пак София си остава по-свински град от Лондон (сори).Виж, за Мюнхен съм съгласен - не съм бил точно там, но са ми казвали че е доста по-хубаво от Лондон.

24

tino

преди 11 години

Сигурно на Боко прадеда му е резнал лентата!

fallback