Снимка: БТА
fallback

Двете американски космически сонди, които повече от година изучаваха лунната повърхност, завършиха своята мисия, като се разбиха в скала на естествения спътник на Земята, предадоха световните агенции.

НАСА реши да унищожи двата космически апарата, след като те почти изчерпаха горивото си и вече не можеха да продължат да събират необходимата информация, пише БТА.

Сондите "Еб" и "Флоу" доставяха важни данни за термалната история на Луната и нейната повърхност, които дават възможност на учените да добият по-добра представа за формирането на Слънчевата система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 11 години

А аз пък се чудех защо двама роми сутринта се готвеха да отскчат до Луната и да докарат оттам някакви железа.Е,сега ми се изясни причината.

18

M.Х.Н.

преди 11 години

17

Анонимен

преди 11 години

НАСА използва руските кораби за скачване до МКС защото им е по евтино. И докато ползват русия като подизпълнител за рутинните дейности каквото е качването на космонавти до станцията, са се съсредоточили в наистина нови, иновативни и невероятно сложни технически мисии. Успоредно с това, частните компании действат и то доста сериозно.НАСА разбива в луната две сонди, след като са си свършили работата, русия няма никакви сонди за последните десетилетия. Освен една две и няколко сателита в океана.

fallback