Снимка: Reuters
fallback

Марсоходът "Кюриосити" отново тръгва на път, за да търси подходяща скала, която да изследва, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Роботът престоя повече от месец в пясъчна дюна, където загребваше пръст, изследваше атмосферата и измерваше нивата на радиация на повърхността.

Следващата му задача е да изследва скала и за да я изпълни, трябва да се премести.

"Историята на древен Марс може да разкрие основна скала", каза заместник-научният ръководител на мисията Ашвин Васавада от Лабораторията за реактивни двигатели. "Пръстта се интерпретира малко по-трудно, защото не знаем колко е стара и откъде е дошла".

"Кюриосити" кацна в кратера Гейл през август за двегодишна мисия, в която да изследва дали на Марс някога е имало условия за микробен живот. През първите три месеца метеорологичната станция на роувъра засече кратки спадания в налягането – признак за вихрушки в района. Те зачестяват и специалистите очакват броят им да се увеличи.

Крайната цел на "Кюриосити" е планина с височина 5 км. Учените се надяваха марсоходът да стигне до нея до края на годината, но това е по-скоро малко вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 11 години

За Марс трябва да се види филма Марс - Родина Богов! С руско аудио, но ще ви даде добра представа за Марс и дали Кюриосити(Любопитство !!!) ще намери микроби и нещо друго там.

38

Анонимен

преди 11 години

Информацията за Марс винаги е една и същаНищо не казват

37

Анонимен

преди 11 години

Допълнителни доходи за 5 мин. на ден. Гледате по 3 реклами на ден, оценявате ги и печелите по 9$ за всяка. Трябва само да имате paypal акаунт, за да ви преведат там парите. Регистрирайте се на този линк sumixs/?ref=1252829 и започнете да печелите допълнително сега!

fallback