Постерът на студентката, който й осигури 80 хиляди долара Снимка: Facebook
fallback

25-годишна израелка получи солидна финансова подкрепа за обучението си в реномирания Нюйорски университет в САЩ.

Дарителят не е виждал студентката на живо, но тя успя да го убеди от хиляди километри, че инвестираните пари си заслужават.

Предисторията

Ализарин Вайсберг, младо момиче от Тел Авив, получава място в един от най-реномираните университети в Ню Йорк. Таксата обаче е огромна, а тя няма необходимата сума.

Да си продам бъбрека ли? Или да стана проститутка? Такива мисли минават през главата на 25-годишната Вайсберг, когато получава мястото в университета. След кратката еуфория от страхотната новина младата жена се приземява на земята, знаейки, че няма необходимите 50 хиляди долара годишно за магистратурата.

Въпреки стипендията от 10 хиляди долара, която получава за обучението по „Интерактивна телекомуникация“, момичето пресмята, че за всички 4 семестъра ще й трябват още 80 хиляди долара. Отделно и разходите за жилище, храна в така или иначе скъпия град Ню Йорк. За момент Ализарин се отказва от почти сбъднатата си мечта.

"Това са много пари, които трябва да събирам с години", признава Ализарин пред приятелите си във Facebook . 
 

Стратегията

Но бързо след това й идва една генилана идея – да потърси най-влиятелния и най-богатия човек, който да й помогне финансово. Защо пък да не се саморекламира?! Щура идея, но 25-годишната израелка не се отказва. След дълго проучване в интернет, безбройни телефонни обаждания и имейли Ализарин намира своя евентуален спонсор.

"Намерих човека! Това е Михаел Рот. Главен изпълнителен директор на инвестиционна фирма в САЩ. Той е милионер! Научих, че мотивира млади хора, които искат да заемат  водещи позиции и освен това цени напредъка на дигиталния свят! Джакпот!“, пише тя в социалните мрежи.

Всички я смятат за луда, но израелката подема активно своята кампания "Инвестирайте в мен!". Многобройни публикации във Facebook и в личния й блог с псевдоним „Zroob” са налице.

За да „продаде“ качествата си, израелката прави постер, на който стоят написани нейните качества, кратки автобиографични факти и разбира се – основните причини, заради които шефът на инвестиционната фирма трябва да инвестира в нея.

Когато дигиталният плакат е готов, тя го праща на имейла на директора, на общия имейл на инвестиционната фирма и го публикува във всички възможни социални мрежи. Постерът скоростно набира над 5000 харесвания във Facebook в рамките на няколко дни. Но отговор от Михаел Рот няма.

Хепи енд

Месец по-късно Ализарин получава имейл, на който пише: “Съобщението ви е доставено на господин Михаел Рот. Утре ще ви потръсим по телефона.“

Изралеката моментално споделя радостта си в социалните мрежи, а следващия ден прекарва до телефона.  
В късния следобяд бъдещата студентка получва обаждане от Бевърли Попиларц, отговорен служител за нови таланти към фирмата, и й прави предложение за работа.

„Саморекламата на Ализарин Вайсберг е умна, находчива, креативна и наистина много смела. Впечатлихме се от нейната самоинициатива и от качествата й. Когато Михаел Рот видя постера, каза: Как можем да й помогнем?“, разказва Попиларц пред немското списание Der Spiegel.

Оказва се също, че това не е първата находчива идея на израелката. Преди 3 години , когато била арт директор в Тел Авив, имала задачата да рекламира бански. Тя го направила по съвсем необичен начин – не позирала като модел на подиум, а върху скала на плажа с пилешко бутче в ръка. Клиентът бил въодушевен. По-късно Ализарин получила награда за най-добра реклама.

Самоинициативата на Вайсберг разкрива възможностите, които предлага дигиталния свят. „Оригинална идея, която да бъде представена креативно, ще привлече внимание със сигурност“, казва тя след успеха на кампанията.  „По улиците ме срещат непознати и ме поздравяват за идеята. Аз съм въодушевила хората! И това ме радва най-много от всичко. Искам с моите идеи да ги накарам да спрат да се оплакват, а да предприемат нещо. Променете статуса си!“ пише във Facebook профила си студентката от Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 11 години

Аз не бих се продала по този начин------------------ Интересно по кой начин ти би се продала? Може би ще заявиш, че за нищо на света няма да работиш на неудобни позиции и няма да ходиш на неудобни командировки? А докато учиш за нищо на света няма да работиш ангария за келявите 80 000 долара? Успех пожелавам на такова начинание!:)))

71

Анонимен

преди 11 години

Колко са прости масата коментиращи тук-какъвто сайта, такава и аудиторията. Вместо да кажете: "Евала", вие "еврейка". Огледайте се добре и вижте младите хора около себе си-записват висше по настояване на родителите си, някои дори не изкласяват, а други завършват дори по-глупави и по-мързеливи, отколкото преди университета. След това лягат на гърба на мама и тате или на някой заможен чичко и са с претенции, че за 400 лв. няма да работят. Момичето знае как да поиска и да осъществи целите си!

70

ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

преди 11 години

Добре би подхождало заглавие ''КАК ПРОДАДОХ СЕБЕ СИ ЗА 80.000 ДОЛАРА". Но поне си знае цената. Не е зле, милиарди хора си продават живота за жълти стотинки. Да е жива и здрава. Аз не бих се продала по този начин - на постерта под номер 4 пише: докато уча ще работя на добролни начала във вашата компания когато поискате; след като завърша ще работя за вас на всяка позиция, която пожелаете, във всяка точка на света. Това ми звучи малко като ангария и робство..за едни 80.000 долара. Пазарна ик-ка!

fallback