Снимка: Reuters

Този, който има щастието да се роди в индустриално развита страна, е подложен на 200 пъти по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, родени в не толкова развити страни. Причините се коренят най-вече в условията на околната среда.

До това заключение стигнаха учени от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Росток, Германия.

Рязкото покачване на възрастовата граница е осезателна в някои страни: Вероятността от преждевременна смърт в страни като Швеция или Япония е 200 пъти по-ниска от страни, които икономически се развиват по-бавно. 

Тази тенденция е рязка и се наблюдава за първи път в историята на еволюцията, споменават още изследователите. Хората, които има по-добри условия на живот, живеят по-дълго. За сравнение изследователите дават един 32-годишен човек, който живее в страна с все още антична култура и води примитивен начин на живот, и 72-годишен японец. И двамата имат еднакъв риск от смърт въпреки голяма възрастова разлика.

Най-лошите условия за живот и съответно най-високият риск от смърт са имали робите през 19-и век в Тринидад, Южна Америка. Тогава  хората са умирали едва на 30-годишна възраст и това било съвсем в реда на нещата, констатират учените. 

Повишаването на възрастовата граница не се крие в генетични фактори

Рязкото повишаване на възрастта определено не се крие в генетични причини, а по-скоро в подобряването на условията на живот и околната среда, пише изследователят Оскар Бургер в научната си работа по тази тема. 

По-доброто здравеопазване, качествената храна, чистата вода и изчезването на някои смъртоносни болести в детска възраст са сред основните фактори за по-дълъг живот. 

За своето проучване изследователите са използвали демографски статистики от силно развити индустриални страни като Япония, Швеция, САЩ. При сравняване на наличната информация с информация за живота на хората от 19-и век, живеещи в по-примитивни условия, изследователите стигат и до резултатите на проучването.

Любопитен факт от изследването е, че хората, живеещи в повечето страни в Африка, биват сравнени по начин на живот с шимпанзета.

При тях е нормално да се грижат сами за прехраната си, да се защитават от врагове и да живеят като в джунгла. Здравеопазването е примитивно, качеството на храната – също под съмнение.

Затова съвсем нормално е и хората, живеещи примитивно, да умират на по 30-40 години, каквато е възрастовата граница и на шимпанзетата, пише немското издане Der Spiegel. 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase