Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Подобряването на енергийната ефективност на дома в България обикновено се изчерпва със санирането на фасадата и полагането на няколко (неопределено и незнайно колко) сантиметра външна топлоизолация, при това на един или малка група апартаменти в една многофамилна жилищна сграда.

За други собственици санирането на жилището е равнозначно на вътрешен ремонт, като евентуално може да бъде положена и вътрешна топлоизолация.

Подобряването на енергийната ефективност на едно жилище обаче означава да се предприемат такива мерки и ремонтни дейности в една сграда, че собствениците на жилища в нея да влагат много по-малко средства в енергия, а да получават по-добри резултати.

Подобряването на енергийната ефективност на дома не се изчерпва само с ремонта на фасадата и полагането на вътрешна и външна изолация. Това включва също така цялостен ремонт и обновяване на ВиК, отоплителните и електрическите инсталации в сградата, поставянето на прозорци и балконски врати с ниска въздухопроницаемост, подмяната на осветителните тела с енергоспестяващи, ремонт и хидроизолация на покрива и балконите, инсталиране на фотоволтаични и/или газификационни системи, газови котли и отоплителни уреди на биомаса, както и други системи за отопление и подгряване на вода от възобновяеми и източници и т. н.

В процеса на саниране се заздравява и конструкцията на сградата, тъй като се проверяват и реновират сглобките при панелните сгради и всички носещи елементи.

Въпросът с подобряването на енергийната ефективност касае най-вече старите блокове, като най-тежко е положението при панелните сгради. В тях не са внедрени почти никакви мерки за енергийна ефективност, затова и отоплението в тях е неефективно и излиза на собствениците на жилища в такива сгради доста скъпо.

Липсва официална информация колко точно са жилищата в България, които имат нужда от подобряване на енергийната ефективност, но според статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството само панелките, които имат нужда от саниране, са близо 700 хил.

Като добавим към тях апартаментите в блоковете старо строителство, както и еднофамилните жилища, които се нуждаят от подобряване на енергийната ефективност, числото вероятно ще набъбне повече от два пъти.

Ползите от санирането на жилища „на парче“, както това масово се практикува в момента, са почти нищожни. Най-добрият вариант е собствениците на жилища в многофамилните сгради да стигнат до споразумение помежду си и да започнат цялостно подобряване на енергийната ефективност.

С ремонтните дейности се постига удължаване на безопасния срок на обитаване на жилищната сграда и се намаляват потреблението на енергия и комуналните разходи. В някои случаи сметките за ток и отопление се понижават с до 60 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Схеми

преди 11 години

Хайдее новата схема за прибиране на парите започна-лицензирани фирми ще смучат парите на хорицата!

71

Анонимен

преди 11 години

Отчуждава общината едни хора. Събаря им къшите. Площа, примерно, на дворовете 10 декара, става прилежаща. Построява Софстрой панелка. Продава я на гражданите. Е как, по каква логика, земята, под блоковете е на общината? Общината никога не е платила земята. Само постройките, дърветата и храстите. Присвои си земята общината. Това е факта.

70

Анонимен

преди 11 години

Малко по заварките, на панелките. Да Ви успокоя. Заварките са толкова мижави, на такива трудни места, правени с опипване, на тъмно, от махмурлии майстори, войници неграмотни - виетнамци също. Бе част, от заварките, не са заварки. Корозията отделно. Не виждам начин, корозиралите връзки, да се изтеглят, удължът, изкарат, на светло и удобно място, за да се заварят. Невъзможно. Колко им беше максималният живот на панелките? 75 години, а сега, какво ни лъжат?

fallback