Папирусът може да разпали отново спора дали Исус е бил женен. Снимка: Reuters
fallback

Изследователка на ранното християнство от Харвардския богословски университет е разчела текст от парче папирус от 4 век на коптски език, в което се съдържа невиждана никога фраза в който и да е текст на Светото писание:"И Исус им каза, "Моята жена...", пише "Ню Йорк таймс".

Избелелият къс папирус с размер по-малък от визитка има от едната си страна осем реда, изписани с черно мастило, което се вижда с увеличително стъкло. Точно под реда, в който става ясно, че Исус има жена, се съдържа и второ провокативно изречение: "Тя ще може да бъде мой ученик".

Откритието бе оповестено вчера в Рим на Международния конгрес по коптология от Карън Кинг - историчка, публикувала няколко книги за нови разкрития в Евангелието и която е първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ - професор по богословие "Холис".

Произходът на папируса е загадка. Собственикът му е поискал да остане анонимен. До вчера доктор Кинг бе показала фрагмента само на малък кръг експерти по папируси и коптски език, които са заключили, че той най-вероятно е автентичен.

Откритието може да разпали отново спора дали Исус е бил женен, дали Мария Магдалена е била негова съпруга и дали е имал жена последовател. Тези спорове датират от ранните векове на християнството, твърдят учени. Те обаче са актуални и днес, когато глобалното християнство се вълнува от въпроси като възможността жената да е свещеник и границите на брака, пише изданието.

Смисълът на думите "моята жена" е извън всякакво съмнение, казва доктор Кинг. "Те не могат да означават нищо друго", категорична е тя.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

275

Христиан

преди 11 години

До Монти БърнсТи си имай свободния избор. Това не означава, че Исус не съществува. Свободния избор е да можеш да направиш свободно решение, въз основа на акумулирана информация. Това, че не вярваш в християнството, може да се дължи от сляпо отрицание, до отричане на доказателства или липсата на евидентни за теб такива. Това не го прави вярно или грешно, но просто формулира избора ти. Бог е реален, ако не вярваш - питай го. Аз съм с IQ 132, не мисля, че съм ***, ама съм силно вярващ. :)

274

Христиан

преди 11 години

До Марк Последният път, когато прочетох мохамед, говореше да четете стария завет, който говори за новия завет, който говори за Исус. Няколко факта, за мюсюлманството:1. Човека не произлиза от съсирек.2. Костите се образуват, заедно с мускулите, не първо кости, после мускули.3. Земята не е плоска и планините не я държат, да не излети в космоса.4. Слънцето не залязва в локва.5. педофилията е все още лошо нещо.answeringmuslimsНикой не е видял мохамед, след като умре, само Исус.

273

анонимен

преди 11 години

и да е имал жена ,какво лошо има в това ,нима е длъжен да я разкрива на хората за да я преследват нея и неговото поколние,това е неговия живот.

fallback