Снимка: Reuters

Англичанчетата масово се срамуват да не ги видят връстниците им с книга в ръка. Това сочи проучване на неправителствената организация „Грамотност на нацията“, съобщи Би Би Си.

Според резултатите от допитване 17 на сто от 21 хиляди анкетирани са посочили, че обичат да четат, но го правят скришом.

Анализаторите отчитат, че това не е единственият тревожен факт с младите поданици на Обединеното кралство. От 2005 г. се забелязвал рязък спад на четящите книги изобщо. Те предпочитали да имат досег с буквите единствено в интернет и комиксите, но дори и тях подминават.
 
Половината от анкетираните изобщо не отваряли книга или списание в свободното си време. От правителството веднага изявиха готовност да вземат мерки и да решат проблема.

“Фактът, че децата четат по-малко от 2005 г., ни праща тревожни сигнали. Призоваваме правителството да вземе мерки. Трябва да направим четенето изкусително. Ще се свържем  със специалисти, които да работят с родителите, които да върнат интереса на децата към книгите“, заяви Джонатан Дъглас, директор на „Грамотност на нацията“.

В световен мащаб почти 800 милиона души са неграмотни, а 100 милиона деца не ходят на училище всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase