Снимка: Булфото
fallback

Единственият естествен квазикристал, съхраняван в Природно-историческия музей във Флоренция, е извънземен, съобщиха днес италиански медии.

Доказателства за космическия произход на тази особена кристална структура бяха събрани по време на експедиция в далекоизточния регион на Русия, която бе организирана от италианския учен Лука Бинди и един от "бащите" на квазикристалите, американския физик Пол Щайнхард от университета в Принстън.

Квазикристалът е твърдо тяло със симетрия, която е недопустима в класическата кристалография.

През 1984 започва година търсенето на квазикристали с природен произход. Първоначалните изследвания на най-богатите в света сбирки от естествени минерали не дават положителен резултат.

След започналото в началото на 21-я век идентифициране посредством прахова дифракция, първият сигнал пристига през 2007 година от университетския музей във Флоренция.

Там се съхранява минерал с етикет "хатиркит", постъпил незнайно по какъв път в музея през 1990 година. Срещу каталожния му номер е вписано, че произхожда от Хатирската област на Корякските планини в автономния окръг Чукотка в североизточната част на полуостров Камчатка.

Произходът предизвиква дори съдебно следствие, което продължава една година. То разкрива, че съветският геолог В. В. Крячко бил изпратен през 1979 година в Корякските планини да търси платина.

Той пречистил няколко стотици килограма синьозелена глина в един от притоците на река Хатирка, но не открил платина. Попаднал на няколко скални отломъка с метални фази, които предал при завръщането си на Минно-геоложкия институт в Ленинград.

Научните изследвания показват, че минералът е достигнал на земята, "яздейки" метеорит преди около 15 хиляди години. Той датира от 4,5 милиарда години при първите етапи на образуването на слънчевата система.

Остава загадка как извънземният квазикристал е стигнал от разпадащия се през 1990 година Съветски съюз до Флоренция, макар че в научните публикации да се споменава за търговия и контрабанда.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Пипи

преди 11 години

Подобен кристал, но много по-голям има в музея на богатствата на Сибир в Новосибирск, Академгородок. И много други уникални неща. Пожелавам на любознателните да го посетят.

11

Българин

преди 11 години

За какво служи това? Може ли да се шлифова?

10

Кралев

преди 11 години

тва е зъб от норосог

fallback