Шоу на колела. Снимка: Reuters

Първият гейпарад в отварящия се към света Виетнам вече е факт. Десетки души преминаха днес на велосипеди, развявайки пъстри знамена по време на рейда на хората с различна сексуална ориентация в столицата Ханой.

Полицията не се опита да попречи на шествието, организирано от общността на лесбийки, хомосексуалисти, бисексуални и транссексуални, няколко дни след като министерството на правосъдието заяви, че е време да се приеме законодателство за еднополовите бракове, съобщи Франс прес.

Хомосексуалните връзки във Виетнам не са незаконни, но дискриминацията продължава в страната със силни патриархални семейни ценности.

Министерството на правосъдието на Виетнам подготвя преработване на Закона за браковете, за да увеличи правата на еднополовите двойки по отношение на осиновяването и имуществото.

Министърът на правосъдието на Виетнам Ха Хунг Къонг заяви, че е време да се помисли за промяна в закона, с която да се признаят еднополовите двойки. Парламентът на Виетнам ще обсъди предвижданите промени през май 2013.

Организаторите на парада в столицата решиха да използват велосипеди, тъй като големи групи хора, развяващи плакати по улиците, биха могли да изпратят провокативно послание срещу властите в комунистическата страна, допълва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase