Снимка: Reuters

Финландците масово използват кучетата, за да спестят на бебетата си ушна инфекция.

Тази тенденция се засилила, след като проучване доказало, че децата, които често контактуват с шаровци, по-рядко страдат от подобен здравословен проблем в сравнение с тези, в чиито домове не се отглеждат животни.

Резултатите от изследването бяха публикувани в специализираното списание „Педиатрикс“ и цитирани от Франс прес.

Проучването не обяснява защо животът в компанията на куче усилва имунната система на бебето през първата година от живота му.

Котките изглежда също осигуряват известен защитен ефект на бебетата, макар той да е по-слаб в сравнение с този от кучетата.

Изследването обхванало 397 финландски деца, чиито родители ежедневно давали информация за здравословното им състояние през първата година от живота им, от 9-ата до 52-рата седмица.

Оказало се, че бебетата, в чиито домове живеят котки и кучета, имат с 30 на сто по-малко симптоми на дихателни инфекции - кашлица, ринит, и на треска, и с около 50 на сто по-малко симптоми на ушни инфекции.

Ако край тях има куче или котка, децата са в по-добро здраве, увериха експерти от университетската болница в Куопио, Финландия.

Защитата е по-ефикасна при децата, които 6 часа дневно са в компанията на куче у дома, в сравнение с връстниците им, които не притежават куче или чиито кучета непрестанно са навън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase