Снимка: Bulphoto

На 7 юли през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Поради тази причина датата е избрана от Европейския съюз за Ден на шоколада, макар и празникът да остава неофициален.

Ацтеките са първите, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Наричали го "храна на боговете”. Думата "какао” също идва от техния език, а испанците яприемат я пренасят в Европа. Легендата гласи, че за ацтеките  какаовото дърво е свещено и че им е дар от бог Коацекоатл.

Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

В историята е записан спомен, че когато испанските конкистадори превзели Мексико през 1519 г., в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел - намерили над 25 000 стотници какао и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и в началото напълно непознат, се търгувал скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб понякога достигала и до 100 какаови зърна.

Още по темата
Първото шоколадово блокче е изготвено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. На него му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава познатия днес млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло. Именно заради това шоколадът буквално се топи в устата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase