Снимка: Reuters

Известни са полезните свойства на черния шоколад за регулиране на кръвното налягане. Според ново десетгодишно проучване консумацията на сладкото какаово изкушение понижава и риска от получаване на инфаркт и инсулт. 

Екип от изследователи от университета в Мелбърн, Австралия, използват математически модел, за да оценят въздействието и ефективността от дневната консумация на тъмен шоколад при 2 013 души с метаболитен синдром и висок риск от сърдечносъдови заболявания.

 
Учените изчисляват, че ежедневната консумация на 100 г натурален шоколад потенциално може да предотврати 70 леки и 15 фатални сърдечносъдови събития на 10 000 души.
 
Защитни ефекти се откриват само при консумацията на черен шоколад, съдържащ най-малко 60-70% какао. Млечният или белият шоколад не предоставят същите ползи, уточняват изследователите.
 
Черният шоколад е богат на флавоноиди, които помагат за поддържането на здравето за сърцето.
 
Какаовите продукти са полезни и за дейността на кръвоносните съдове, сочат резултатите от анализ на резултатите от 42 клинични проучвания. 
 
Британските учени откриха, че консумацията на шоколад или какао в рамките на няколко седмици до месеци води до леко понижаване на високо кръвно налягане и подобрение на кръвоток-медиираната дилатация – мярка, която показва как кръвоносните съдове реагират на увеличен приток на кръв.
 
Според предишни изследвания хапването на шоколад подобрява и инсулиновата чувствителност, което намалява риска от диабет. 
 
Проучването на университета в Мелбърн е публикувано в bmj.com.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase