Сириецът Самар се грижи за реставрацията на оградата на паметника "Цар Освободител" от два месеца. Снимка: Facebook

Сирийски ковач без българско гражданство поправя безвъзмездно символите на родната свобода и памет.

Самар, който е у нас от 14 години и отглежда 4 деца в София, изчуква декоративната ограда и стилизираните метални цветя, обграждащи паметника "Цар Освободител“ срещу сградата на Народното събрание.

За възстановяването на някои от елементите той дори се обърнал към Столична община и потърсил услугите на реставратор.

Сириецът разкри това и преподаде урок по българщина пред камерата на BTV. Категоричен е, че безвъзмездният му труд на жълтите павета не преследва користни цели – да получи гражданство и признание.

„Имам достатъчно работа, поправям и мебел. Правя го от любов към ковачеството, от любов към желязото. Но най-вече заради свободата, а паметникът на "Цар Освободител" символизира именно нея.

Трябва да се гордеем с историята. И себе си включвам в това число, защото пия водата на България, ям хляба на България. Тук отглеждам децата си – син, който ще правя ковач, но от модерните, и три дъщери“, заяви Самар.

Той се надява, че с утихването на размириците и военните действия в родината му ще може да бъде решен въпросът с българското му гражданство.

Сърцатият ковач приема с усмивка факта, че всеки ден стотици преминават покрай паметника на "Цар Освободител", но не им правят впечатления пораженията по оградата. Поправя последствията както от автомобилни произшествия, така и от хорска простотия.

Без да се хвали, признава, че за реставрацията се изискват майсторски умения, а в София сега почти не се намирали колеги от неговата класа.

Сириецът вече е успял да зарази и други, които ще му помогнат с апаратура и сила да завърши в работилница някои елементи, тъй като ще работи с горелки в жегата.

„Паметникът показва славата на историята, подсеща ни да я пазим. Той обаче онагледява и майсторлъка на старите българи. Трябва да се опитаме да бъдем като тях, да се учим на занаят и патриотизъм“, прикани на чист български език Самар. 

Паметникът на Царя освободител, наричан още Паметник на освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент.

Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase