Снимка: Reuters

Сомалийските ислямисти от движението Аш Шабаб се подиграха с наградата, която Вашингтон предлага за залавянето им, като обещаха 10 камили на всеки, който им помогне да открият американския президент Барак Обама, 10 петела и 10 кокошки за американския държавен секретар Хилари Клинтън, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Мога да ви уверя, че подобни неща никога няма да ни разубедят да продължим свещената война срещу тях", заяви един от лидерите на Аш Шабаб Фуад Мохамед Халаф в послание, разпространено от няколко сайта, които подкрепят движението му. "Ние живеем, за да умрем и врагът няма да ни изплаши със смърт", допълни той. 
 
"Няма нищо ново във факта, че неверници плащат, за да убиват лидерите на мюсюлманските общности, вече го направиха, като обещаха камили за главата на пророка Мохамед. А днес доларът се използва вместо камилата", заяви Халаф. Ислямисткият лидер визира наградата от 100 камили за всеки, който върне пророка Мохамед в момента на бягството му от Мека към Медина, според Корана. 
 
Халаф допълва - "всеки, който информира муджахидиниските бойци за мястото, където се намира Обама, ще получи 10 камили, а за Клинтън ще предложим 10 петела и 10 кокошки". 
 
САЩ включиха в четвъртък седем високопоставени представители на сомалийските ислямисти в списък с издирвани лица и предложиха сумата от 33 милиона долара в замяна на информация, позволяваща залавянето им. 
 
Най-голямата награда от седем милиона долара е запазена за информатора, чиято информация ще позволи да се залови един от основателите на Аш Шабаб - Ахмед Абди Мохамед известен още като Абу Зубайр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase