Какво влияе на билоогичния ни часовник. Снимка: архив, Reuters
fallback

Слънцето и по-дългият ден ще ни помогнат да се приспособим към лятното часово време, съобщи в. "Дейли телеграф".

Дневната светлина има мощен ефект върху биологичния ни часовник, особено изгревът на слънцето. Това е естественият ни будилник, обяснява проф. Джим Хорн от центъра за изследване на съня в Лъфбъро.

Добър пример за ефекта на слънчевата светлина върху съня са инуитите, които живеят в Северна Канада. До неотдавна те са разчитали само на маслени лампи за осветление. Те спят по около 14 часа на денонощие през зимата, когато там е непрекъснато тъмно. През лятото, когато е постоянно ден, спят само по шест часа. Въпреки че почивката им тогава е с осем часа по-малко, те са много активни.

Съвременният начин на живот заедно с електрическата светлина водят до малко сезонни промени в съня ни въпреки голямата разлика в продължителността на деня през лятото и зимата. Ние обаче също постепенно увеличаваме нощната почивка през зимата, макар и не колкото инуитите, а с час-два, а през лятото я намаляваме без видимо отражение върху вниманието ни.

От друга страна внезапната загуба на един час сън, когато стрелките на часовника бъдат преместени напред, може да предизвика сънливост за няколко дена, докато се приспособим.

До голяма степен ефектът на дневната светлина върху съня се дължи на мелатонина, наричан също "нощен хормон". Той всъщност не предизвиква съня, но ни казва кога да заспим и кога да се събудим. Производството му се изключва от дневната светлина или от яркото изкуствено осветление, особено ако е леко синкаво.

Затова силното осветление се препоръчва за нощните смени или за преодоляване на ефекта от презокеанските полети. Много подходящо е също бебетата да се оставят да спят на светло през деня. Това съкращава следобедната им почивка и води до по-дълъг и непробуден сън през нощта, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 12 години

ще пиша до безсзнание господа. да знаят тия където ни ограбват, крадат , унижават по интелигентен начин за които мислят че ния сме заслепени се лъжат жестоко.които отиде на запад с много пари Е ДОБРЕ ДОШЪЛ та и какъв и да е тои господа западняци за тове сме бедни и нещасни . вия които закусваоте сутрин с пари равни на една българска пенсия нима не знаете за нещасните бг пенсионери.

18

УНИЖЕНИ

преди 12 години

да доиде КУМОНИЗМА

17

Тихомир Томов

преди 12 години

Тези т. е . германците през първата световна война , са имали основателна причина да го въведат , но сега това е безсмислена побърквация на населението . Никой досега не е направил сравнителен анализ на " ползите "

fallback