Израел забрани със закон кльощавите манекенки. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
fallback

Нов израелски закон се опитва да се пребори с ширещите се хранителни разстройства сред младежта, като забрани рекламирането на стоки за местния пазар с манекенки с нездравословно ниско тегло, предаде Асошиейтед прес.

Гласуваният текст изисква също от авторите на рекламите да разкриват пред потребителите дали са използвали техники за коригиране на изображения, за да изглеждат моделите по-слаби.

Законът е първият опит на правителството да се намеси в бизнеса на модната индустрия, която често е обвинявана в идеализирането на екстремно кльощави модели. Подрастващите ги следват сляпо и често си навличат хранителни разстройства като анорексия и булимия.

Поддръжниците на закона се надяват той да насърчи използването на манекенки със здравословна външност за местните рекламни кампании. Той ще обърне внимание и върху дигиталните техники, които трансформират вече тънките модели в илюзорни призрачни създания.

"Ние искаме да разобличим илюзията, че изобразеният манекен е реален", твърди една от вносителките на закона д-р Рейчъл Адато. Тя сравни борбата с анорексията с борбата с тютюнопушенето.

В Израел 2 на сто от момичетата на възраст между 14 и 18 години страдат от хранителни разстройства на психическа основа.

Новият закон изисква всяка участничка във фотосесия, предназначена за израелския пазар, да представи документи с тримесечна давност, доказващи, че не страда от недояждане по стандартите на Световната здравна организация, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Селфи

преди 8 години

До Една женаТъпа злоба! Тапициран скелет, ама си мечтаете да сте като "тапицираните скелети" в кавички, злобарки грозни, завистливи! Толкова злоба в тия жени ,че нямам думи, просто!

89

Any

преди 12 години

Защото трябва да са грозни, това е изкуство, а хората бъркат красотата с изкуството. Нали виждате кокалестите, как са облечени повечето със странни дрешки, направо са нечовешки с визия, грим, именно те са модели на изкуството, а не на красотата. А и естествената красота вече не се оценява толкова и за това вечно ще има дискриминация, защото медиите манипулират човешкото съзнание.

88

Анонимен

преди 12 години

До 105 от една друга жена:)Аз не мисля че 58 кг. са много.Аз съм 58 кг. и изглеждам страхотно дори според мъжа ми съм прекалено слаба и ми стърчат кокалите.Така ,че това е адски субективно/зависи от костна структура,възраст,височина,туп на тялото и т н т./И е много тъпо от твоя страна да даваш такива съвети на тази дама,която явно не страда от наднормено тегло а от ниско самочувствие породено някой жалък комплексар/каквито са масово българските мъже/.

fallback