Снимка: sxc.hu
fallback

От години скачате от диета на диета, но без особени резултати? Огледайте обкръжението си. Има ли сред него лакомници? Ако има, започнете да страните от тях.

Холандски учени са установили, че ако искаме да имаме стройно тяло трябва да избягваме компанията на хората, които обичат да си похапват, защото инстинктивно им подражаваме.

За да докажат твърдението си учените направили проучване като накарали 70 млади жени с нормални пропорции да обядват на една маса със свободно подбран лакомник. Участничките в експеримента неусетно имитирали модела на хранене на сътрапезника си.

Ако той изяждал цялата порция - и те правели същото. Ако той консумирал половината количество от ястието и дамите се засищали с половината храна в чинията си. Всяка хапка на мъжа била последвана от хапка на жените в интервал от 5 секунди.

Чрез този експеримент учените установили, че жените на една маса, без да искат, копират хранителните си порядки. Това важало, както за скоростта, с която поглъщаме храната, така и за нейното количество.

Екипът учени е решил да разшири изследването, за да установи какъв е подражателният ефект, когато сме сред членовете на семейството си и дали воденето на разговори по време на хранене намалява или увеличава "огледалното поведение".

За разлика от жените мъжете се повлиявали от поведението на сътрапезника си най-вече, когато на масата се сервира алкохол.

Още любопитни новини четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Темерут

преди 12 години

Не ме кефят подобни изводи, касаещи слабата психика на отделния индивид! Странете от тия, че са чревоугодници, да не станете, като тях! Голямо откритие, бе! Аз, като живея в България, дето се шири чалгата, защо не слушам чалга? Защото не ми харесва! Елементарно е! Не може на базата на елементарни разсъждения да се пишат едва ли не научни открития!

10

Анонимен

преди 12 години

най-важно е тези с повече килограми и още повече комплекси да си го изкарват на всички наоколо. има хора с повече килограми, които се чувстват добре и държът нормално

9

big mama

преди 12 години

Не знам кой учен к`во е установил и не ме интересува ( тук местя дясната си ц*ца в лявата чашка на сутиена или пък може да си ги защипя и двете между кълките), най-ме интересува, че от студ за 2 дена отслабнах с цели 2 кила и останах само 93 и сега ще ТРЯБВА да плюскам яко, че да вляза във форма!

fallback