fallback

Общ преглед

 

 

Платът от мляко на дизайнерката Анке Домаске спечели наградата за иновации на германската Асоциация за изследвания на текстила и получи признание като нова екологична тъкан, която може да предизвика революция в текстилната промишленост, съобщи Асошиейтед прес.

Дизайнерката, която по образование е биохимик, засега е използвала плата от мляко Кюмилх (Qmilch) само за собствената си модна колекция MCC фешън. Догодина обаче тя предвижда да започне масово производство и няколко компании вече са изразили интерес.

Технологията залага на извличането на протеина казеин от млякото. Той се изварява и пресова във влакна. Те могат да бъдат направени по-груби или по-фини в зависимост от това какъв плат трябва да бъде получен. Така създадената тъкан е мека като коприна, лесно се пере и не се деформира.

За производството се използва само мляко, което не може да се консумира от хора заради строгите стандарти за качество в Германия. Един килограм от плата излиза 20 евро, с 40 процента по-скъпо дори от биологичния памук, но за него е необходимо много по-малко количество вода - само 2 л при 10 000 л за памука, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 12 години

Няма краве мляко за храна на децата, продават ни соево мляко със срок на годност 6 месеца, а тия *** за какво го използвали! Толкова ли сме голи и няма ли растителни и други животински продукти от които да правим дрехи, а ще лишаваме децата от основната им храна. Млякото е скъп продукт и се добива с много труд!

16

DEUTSCHLAND !!!

преди 12 години

Das ist eine unvorstellbare Errungenschaft der deutschen Wissenschaft und der deutschen Wirtschaft !!! Zweifellos herrscht hier eine unumstrittene Unvollkommenheit !!! Deutschland ueber alles !!!

15

Някой

преди 12 години

Абсолютно! Казеиновите влакна се класифицират като химични - изкуствени влакна, суровината за които се взема от природата. Защо си мислят, че тая е открила топлата вода?/За справка ПАН, ***, ПА са химични-синтетични/

fallback