Общ преглед

 

 

Платът от мляко на дизайнерката Анке Домаске спечели наградата за иновации на германската Асоциация за изследвания на текстила и получи признание като нова екологична тъкан, която може да предизвика революция в текстилната промишленост, съобщи Асошиейтед прес.

Дизайнерката, която по образование е биохимик, засега е използвала плата от мляко Кюмилх (Qmilch) само за собствената си модна колекция MCC фешън. Догодина обаче тя предвижда да започне масово производство и няколко компании вече са изразили интерес.

Технологията залага на извличането на протеина казеин от млякото. Той се изварява и пресова във влакна. Те могат да бъдат направени по-груби или по-фини в зависимост от това какъв плат трябва да бъде получен. Така създадената тъкан е мека като коприна, лесно се пере и не се деформира.

За производството се използва само мляко, което не може да се консумира от хора заради строгите стандарти за качество в Германия. Един килограм от плата излиза 20 евро, с 40 процента по-скъпо дори от биологичния памук, но за него е необходимо много по-малко количество вода - само 2 л при 10 000 л за памука, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase