Снимка: Архив, Reuters

На племенни старейшини от Намибия днес ще бъдат върнати черепите на 20 техни сънародници, взети преди повече от век от германските колониални войски с цел да бъдат извършени антропологични експерименти, предаде ДПА.

По черепите няма следи от насилие и не е известно как са умрели хората. Според учени вероятно те са били убити от германски войници в Намибия или са починали в германски лагер.

Главите на четири жени и 16 мъже, вкл. едно 3-годишно момче, са били отделени от труповете и съхранени във формалдехид заедно с тъканите, кожата и косата.

След като човешките останки пристигнали в Берлин между 1909 и 1914 г., учени се опитали чрезтях да докажат "расовото превъзходство" на белите европейци над чернокожите африканци, разказва Томас Шналке, директор на берлинския Музей по история на медицината.

По думите му след няколко дисекции, продължили до 20-те години, от главите останали само черепите.

"Наше задължение е да върнем черепите и да поднесем нашите извинения", каза Шналке преди церемонията по връщането на човешките останки.

Намибийското правителство е предявило искане за връщането начерепите още през 2008 г., но са били необходими няколко години за тяхното идентифициране, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase