Снимка: архив, Булфото

Кой изрисува войниците от паметника на Съветската армия в София като американски комикс герои? Този въпрос си задаваха всички, които видяха нашарения паметник една сутрин през юни. Или пък видяха снимки от "обновения" му вид, или изчетоха стотиците коментари и мнения по форумите в интернет.

Оцветените фигури под мотото "В крак с времето" предизвикаха оживена дискусия и в продължение на няколко дни бяха атракция за столичани, докато не бяха отмити.

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Още по темата

Е, вече има отговор на въпроса кои са авторите на инициативата – това са Destructive Creation – колектив от 9 души на възраст между 17 и 21 години, студенти и ученици, които се занимават с изкуство.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии", споделя един от младежите пред списание "Едно".

Художниците обаче остават анонимни за широката публика и се представят само с по една буква.

Двама от тях учат анимация, друг се занимава с интериорен дизайн, трети с фотография, а четвърти с музика и рисуване. Повечето от тях споделят, че учат в чужбина.

"Четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути", обяснява един от тях за среднощното им начинание.

"Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен", допълва друг от художниците.

Младежите споделят, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

"Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", разясняват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase