Учени от университета на щата Юта откриха защо жените повече харесват високите мъже - защото са по-добри побойници, пише електронният вестник PLoS One.

Екипът на д-р Дейвид Кариър установи, че тези вкусове са били моделирани от човешката еволюция. "По законите на сексуалната селекция, твърди д-р Кариър, снажните мъже са били по-полезни за жените, защото по-добре са защитавали както тях, така и поколението им от други мъжки индивиди."

Учените констатирали, че мъжете удрят по-силно, когато крошетата им са насочени надолу. А ударите на по-високите мъже са значително по-мощни от тези на ниските. Нашите праисторически предшественици се биели по-ефективно, когато са били изправени на два крака. Това е бил еволюционният импулс, виновен за "изправянето" на хомо еректуса, предполага екипът на д-р Дейвид Кариър.

"Проучването ни застъпва хипотезата, че стойката на човека на два крака е била продиктувана от това, че по този
начин мъжките индивиди по-добре са се справяли със съперника в надпреварата за женските ни прародители", твърди ученият.

В зората на човечеството предимствата на високите мъже-биячи са били бързо оценени от представителките на нежния пол. Тяхната физическа сила е давала по-добри шансове за оцеляване.

Д-р Кариър и екипът му изучили силата на ударите на състезатели по бойни изкуства в различни посоки - отгоре надолу, отдолу нагоре и встрани. Ударите от високо към по-нисък противник се оказали два пъти по-мощни и ефективни от всички останали.

Досега учените смятаха, че жените предпочитат снажните мачовци, защото притежават "по-добри гени". Но екипът на д-р Кариър не е съгласен с тази теза. "Ако това беше вярно, тогава и мъжете щяха масово да харесват едри жени, което не се потвърждава от практиката, твърди ученият. Представителите на силния пол си падат по жени със среден и малко по-нисък от средния ръст."

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase