Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Островната държава Самоа ще смени часовия си пояс на 29 декември 2011 г., съобщи АФП.

В момента Самоа е последното място на земята, където настъпва новото денонощие. След превъртането на стрелките Самоа ще стане едно от първите места, където ще настъпва новата дата, тъй като часовниците ще бъдат превъртени 24 часа напред.

Премиерът на Самоа – Туйлаепа Самоа Сайлеле Малелегаой, обясни, че основната цел на реформата е да бъдат улеснени деловите контакти с основните партньори на Самоа в Нова Зеландия и Австралия.

Освен това в тези държави живеят много хора от Самоа, които са разделени от роднините си с почти денонощие разлика във времето.

Премиерът каза още, че поради разликата във времето държавата губи седмично два работни дни във външнотърговската дейност, тъй като когато в Самоа е петък, в Австралия и Нова Зеландия е вече събота, а когато в съседните страни е понеделник, за хората в Самоа е все още неделя.

В края на 19 век, когато е бил определен часовият пояс за Самоа, основните търговски партньори на държавата са били в САЩ и в Европа, отбелязва Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

inatut

преди 13 години

Овчаре,употребата на "й" и "и" се учи в 3 клас. Това е така и във Враца, и нявсякъде.Следващия път, когато се правиш на интересен, го прави грамотно!

14

дидо

преди 13 години

Във Враца гарга не каца в нито един ден от годината! Тез обаче не ги бройте - хомо сапие отдавна напусна острова, остава ниндертал-това е!Апропо какгто и в БГ!

13

Онанимен

преди 13 години

Не знам за моряците на Магелан, обаче да обясниш подобен ефект на *** счетоводителка която пресмята командировъчните по маршрута София-Фракфурт-Сан Франциско-Токио-Пекин-Москва-София, и как така си спечелил един ден ден пък после си го загубил, и точно колко дни трябва да са - е за т'ва дават Нобелова награда по литература и $125 командировъчни отгоре. :)

fallback