Снимка: Булфото
fallback

Стомахът къркори, кафето отдавна е изпито, планината от документи, които трябва да бъдат обработени, си стои все толкова голяма. Спасението чака в столовата, но до обедната почивка има още цял час. Настроението е лошо.

Тези, които имат насрочено дело около този час, по-добре да опитат да го отложат.

Законите не споменават нищо за празния стомах на съдията при взимането на решение и това май е недоглеждане, коментира „Ди Велт“. Защото съдийското къркорене на стомаха явно играе решителна роля при издаването на присъди.

Това е изводът от изследване на влиянието на кафе паузата и обедната почивка върху строгостта на съдийските решения.

Изследвано е поведението на осем опитни съдии, които председателстват състави за определяне на мерките за неотклонение в Израел. Изследователите записват двете паузи на съдиите и в чия полза са присъдите им.

И правят много човешко заключение – празният стомах взима решения с нежелание.

В почти всичките 1100 наблюдавани дела присъдите, издадени веднага след кафе пауза, са снизходителни. В 65% от случаите арестантите са пуснати на свобода.
 
След кафето добрата воля започва постепенно да се стопява и точно преди обяда достига абсолютния минимум – съдиите отхвърлят в почти всички случаи исканията на затворниците.
 
След обяда кривата се повтаря до края на работния ден. Изследването установило, че други фактори като произход или пол на задържания нямали никаква роля при определянето на присъдата.

Учените от университета „Бен Гурион“ и от Колумбийския университет го обясняват така: Предишни изследвания са показали, че желанието да се издават присъди намалява с броя на решенията. Желанието да си го направиш по-лесно обаче се повишава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

аз до негова чест

преди 13 години

Ваша чест , а случайно да получите инфаркт или мозъчен инсулт , може нали

28

Анонимен

преди 13 години

Така е, също като при управляващите - когато са нови във властта, са гладни и крадат повече!

27

Анонимен

преди 13 години

До негова чест, много си смел, но не и в съда....там повечето от вас изглеждат като жалки мижитурки, и от далече ви личи колко струвате.

fallback