Снимка: Фондация Четири лапи
fallback

Всички мецани от парка край Белица вече излязоха от зимния сън, съобщават от „Четири лапи”.
Тази година 22 от общо 25 обитатели на парка прекараха студените месеци в хибернация. Единствено сръбската мечка Сейда, възрастната Лейди М и най-новото попълнение – мечето Монти – будуваха през зимата.

„Първа си легна Дана още през ноември, веднага след нея – Светла. Така до  началото на декември почти всички мечки заспаха”, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

„В изкуствени бърлоги спаха единствено слепият Добри и огромният Гошо. Останалите мечки още през октомври бяха подготвили грижливо своите естествени бърлоги”.

Както и през миналата година, единствено блондинката Елена закъсня с приготовленията и това наложи екипът на парка да построи за нея малка къщичка, в която мецаната успешно се скри от студа. Една от най-възрастните в парка – Виолета – изненада всички с ранното си събуждане тази година.

За да бъде защитена от зимните студове, тя беше приютена в една от изкуствените бърлоги в парка, но за щастие бързо се отърси от зимната си мудност и започна лакомо да се храни.

„Малкият Монти отново не заспа и прекара студените месеци в игра и лудории”, продължава Димитър Иванов.
„В дивата природа малките мечета остават до края на втората зима заедно с майките си, които в края на есента грижовно ги подготвят за сън. Монти е бил отделен от майка си още като малко бебе и затова не знае как да се подготви за хибернация.

Той е пълен с енергия и има нужда от голяма площ, но за съжаление е твърде малък, за да бъде събран с другите мечки в парка. Затова екипът ни обнови и укрепи изцяло сектора на Монти, което позволява на малкия палавник вече да има достъп до двойно по-голяма площ, включително и до естествена гъста гора”.

След края на всяка зима основна грижа за екипа на „Четири лапи” е захранването на мечките. Осигурена е диета с богати на протеини, белтъчини и витамини храни, които ще помогнат на животните бързо да възстановят изгубените през зимата килограми.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

елф

преди 13 години

добро утро мечета!

15

до 18

преди 13 години

Това е по пътя между Разлог и Якоруда или ако идваш от Юндола след Якоруда. От Белица пишеше,че са 12 км до мечките,но така и не ги видяхме заради дупките по пътя.

14

sofiatours

преди 13 години

Къде е това?

fallback