Снимка: Фондация Четири лапи

Всички мецани от парка край Белица вече излязоха от зимния сън, съобщават от „Четири лапи”.
Тази година 22 от общо 25 обитатели на парка прекараха студените месеци в хибернация. Единствено сръбската мечка Сейда, възрастната Лейди М и най-новото попълнение – мечето Монти – будуваха през зимата.

„Първа си легна Дана още през ноември, веднага след нея – Светла. Така до  началото на декември почти всички мечки заспаха”, разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

„В изкуствени бърлоги спаха единствено слепият Добри и огромният Гошо. Останалите мечки още през октомври бяха подготвили грижливо своите естествени бърлоги”.

Както и през миналата година, единствено блондинката Елена закъсня с приготовленията и това наложи екипът на парка да построи за нея малка къщичка, в която мецаната успешно се скри от студа. Една от най-възрастните в парка – Виолета – изненада всички с ранното си събуждане тази година.

За да бъде защитена от зимните студове, тя беше приютена в една от изкуствените бърлоги в парка, но за щастие бързо се отърси от зимната си мудност и започна лакомо да се храни.

„Малкият Монти отново не заспа и прекара студените месеци в игра и лудории”, продължава Димитър Иванов.
„В дивата природа малките мечета остават до края на втората зима заедно с майките си, които в края на есента грижовно ги подготвят за сън. Монти е бил отделен от майка си още като малко бебе и затова не знае как да се подготви за хибернация.

Той е пълен с енергия и има нужда от голяма площ, но за съжаление е твърде малък, за да бъде събран с другите мечки в парка. Затова екипът ни обнови и укрепи изцяло сектора на Монти, което позволява на малкия палавник вече да има достъп до двойно по-голяма площ, включително и до естествена гъста гора”.

След края на всяка зима основна грижа за екипа на „Четири лапи” е захранването на мечките. Осигурена е диета с богати на протеини, белтъчини и витамини храни, които ще помогнат на животните бързо да възстановят изгубените през зимата килограми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase