Снимка: Reuters
fallback

Кучето е смятано за най-добрия приятел на човека с готовността си винаги да следва своя стопанин, докато котките са възприемани като надменни.

Данните от ново проучване показват, че пухкавите създания също създават социални взаимоотношения с хората, особено с жените, съобщи  "Дискавъри".

Авторите на проучването от университета на Виена са установили, че взаимоотношенията между човека и котката са по-сложни, отколкото се е смятало досега. Котката се привързва към хората като социални партньори, водена не само от интереса си да получи храна.

Изследователите са открили, че движещите сили в отношенията между хората и котките са почти еднакви с характерните единствено за човешките взаимоотношения.

За целите на проучването специалистите са наблюдавали в продължение на четири години 41 котки и техните стопани. Изследователите са установили, че писаните и собствениците им си влияят едни на други и че често взаимно контролират поведението си.

Най-силно взаимодействие учените са открили между екстровертните жени и младите активни котки. Оказало се също, че макар да имат много почитатели сред мъжете, писаните имат по-силни връзки с жените. Котките освен това помнят, че стопаните им са били мили с тях и "връщат услугата" в по-късен момент.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 13 години

Коварни и непредсказуеми същества. Не знам само дали котките ги боли глава.

64

Анонимен

преди 13 години

Аз имах коте доскоро, но то почина само на 7-8 месеца. Но задължително ще си взема друго в скоро време, защото е голямо удоволствие да имаш такъв дом. любимец.

63

мяуууу ;)

преди 13 години

всички са хубави,но на мен са ми черните любими :)

fallback