През последните седмици Македония преживява парламентарен бойкот. Опозиционните партии напуснаха парламента, за да "не дават легитимност на недемократичната власт". Повод за острия конфликт между властта и опозицията в страната е блокирането на сметките на частния телевизионен канал А1. Собственикът на медията е задържан, а телевизия А1 излъчва живите си предавания от улицата.

В "kolonka в петък" днес гостува писателят Ким Мехмети, един от най-влиятелните интелектуалци в Македония. Автор е на над десет книги, между които сборниците с разкази: "Отложена рапсодия", "Село без гробища", "Събирачи на увехнали цветя" и романите "Седем нощи тъга" и "Селото на прокълнатите деца". През 2008 година в превод на български излезе книгата му "Нишане".

Г-н Мехмети, защо главният политически сблъсък днес в Македония е в полето на медиите? Оказа се, че най-силната опозиция на властта е телевизионен канал, частна медия, а не конкретна партия. 

Знаете ли, това е нормално явление за автократични правителства. За правителства, които искат да счупят огледалото, в което се вижда истинското им лице. В Македония такова огледало беше само телевизия А1. Сблъсквайки се с тази опасност – всеки ден и народът да вижда истинското лице на това правителство, то се реши на единствената стъпка, която му остана: да счупи огледалото.

През последните дни пресата в Скопие все по-често анализира възможността за предсрочен вот. Да очакваме ли скоро предсрочни избори в Македония?

Лично аз не вярвам, че ще има предсрочни избори. В момента те ще са от полза най-вече за партиите, които са на власт. Въпреки че опозицията декларативно се застъпва за предсрочни избори, тя не е готова за тях. Ако ги има, ще ги има заради това, че Груевски [македонският премиер] ще ги пожелае, а не заради това, че опозиционните партии настояват за тях.

Знаете ли, аз все още си мисля, че на Македония не й трябват избори, а й трябва народът да има възможността да избира. Смятам, че в Македония никога не е имало обективни парламентарни избори, защото в албанската част се пълнят кутиите, а в македонската част на места "гласуват" и над 100 хиляди покойници. В една такава страна е прекалено наивно да говорите за обективни парламентарни избори и човек трябва да е твърде глупав, за да повярва.

Социологическите проучвания обаче показват, че управляващата партия ВМРО – ДПМНЕ и в момента среща най-голяма подкрепа сред македонците. Как можем да обясним подобен феномен?

Груевски откри една добра популистка формула как да не направи нищо за народа, а все пак народът да го подкрепя. А това е популистката формула, която Милошевич, например, откри на Балканите: когато няма какво да предложите за днес и за бъдещето, започвате да изграждате историята. През всички тези години Груевски нищо не свърши, но градеше история. Доизграждаше историята на македонския народ, паметници. В този исторически кладенец дори се спусна до Александър Македонски и се оказа, че всичко това е македонско. 

При един беден в материален смисъл народ и народ, който има проблеми с идентичността, е лесно да намерите едно такова популистко решение, с което ще го примамите със славата на неговите дядовци. А няма да кажете нищо какво правят днес внуците. Това беше и все още е успешната игра на Груевски, с която той гради своята политическа кариера. Но един ден това ще се срути. Един ден македонците ще видят, че може би е достатъчен паметникът на Гоце, който го има в няколко български градове. Много от тези паметници, които изграждаше Груевски, ги има в съседните страни. И народът един ден ще се изправи срещу това.

_________________________

 

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase