Вероятно вече сте попаднали на този клип във Facebook или YouTube. Няма такова парче: къса версия, дълга версия, версия за ентусиасти. 

Писна ти от едни и същи парчета всяка Коледа? Нека тази година се разнообразим и си повдигнем празничния дух, като не слушаме най-досадилото и втръснало коледно парче.

Това е посланието на организаторите и участниците в кампанията. В специален сайт можем да гласуваме и за най-досадната коледна песен.

Бунтът срещу клишетата обаче няма да е истински, ако не обърнем внимание и на този клип, създаден през 2007-а.

Иначе посоката е вярна. Проклети клишета. Отново е Коледа на Пим-Пам, например, е ужасна песен. И тази досада е през цялата година, не се изчерпва с празниците: Излел е Дельо хайдутин, Детелини, детелини, Горчиво вино...

Само че има малък проблем. Животът ни е пълен с клишета и техните повторения. Любовна  история? „Светът е за двама“. Абитуриентски поздрав? „Един неразделен клас“. Емигрантска носталгия? „Моя страна, моя България“. 

Опитайте се да иронизирате тези парчета в по-многолюдна компания. На десетата секунда ще срещнете каменни погледи, а на трийсетата – реплика от типа: „Е, вече прекали“ или „Не те е срам“.

Да си даваш сметка за митовете на твоята генерация, да се се забавляваш с тях, да ги иронизираш, не е игра за начинаещи.

Преди време Умберто Еко написа, че някои клишета спасяват живота на тези от нас, които обичаме мълчанието. Прав е. Колко време ще ти отнеме да обясниш на Радка от Русе, че „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“ е най-великата любовна история на света? Пусни й „Утро след любовна нощ“ на Лия и темата е изчерпана.

Не отричам – ако не си се натискал с момиче на Un-break my heart, не си живял. Но ако и досега приемаш този факт твърде сериозно, не си живял истински. И, да, Un-break my heart е досадна песен. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase